Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Αρχική > Άρτα > Βυζαντινά μνημεία της Άρτας.

Βυζαντινά μνημεία της Άρτας.

Η Παρηγορήτισσα, καθολικό άλλοτε βυζαντινής Μονής αφιερωμένης στην Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Από τα λαμπρότερα βυζαντινά οικοδομήματα της Άρτας και ολόκληρου του Δεσποτάτου, αποτελεί ως προς την αρχιτεκτονική

του μορφή μοναδικό μνημείο στη βυζαντινή τέχνη. Σωζόμενη κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα από το Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α Κομνηνό Δούκα, τη σύζυγο Άννα Παλαιολογίνα-Κατακουζηνή και για το γιο τους Θωμά. Ο τρούλος της Παρηγορήτισσας ( μέγιστο ύψος 20,28μ και διαμέτρου 5,80μ) διακοσμείτε με αξιόλογα ψηφιδωτά ( Παντοκράτορας, αγγελικές δυνάμεις και προφητείες) του τέλους του 13ου αιώνα. Από το ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, διασώζονται κατάλοιπα τοιχογραφιών βυζαντινής περιόδου, νεότερες τοιχογραφίες του 1558 στη κόγχη του Ιερού και των αρχών του 18ου αιώνα στο κεντρικό ναό.

Η Αγία Θεοδώρα, κτισμένη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελούσε κατά τη βυζαντινή περίοδο το καθολικό της Μονής ασκήτευσε και ενταφιάστηκε η βασίλισσα της Άρτας Αγία Θεοδώρα (1210-1285). Ο ναός αποτελεί το κέντρο λατρείας και προσκύνησης της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας. Μέσα σε αυτόν φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα τα ιερά λείψανα της Αγίας, τα οποία μαζί με την εικόνα της λιτανεύονται στην πόλη την ημέρα της μνήμης της, 11 Μαρτίου κάθε χρόνου.

Η Παναγία των Βλαχερνών, χτισμένη στο ομώνυμο χωρίο της Βλαχέρνας Άρτας, υπήρξε της περιώνυμης Μονής των Βλαχερνών. Η αρχική ίδρυση της ανάγεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Μοναδική παράσταση για τη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική παραμένει στο Νάρθηκα του καθολικού η απεικόνιση της Λιτανείας της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Εορτάζει στις 2 Ιουλίου.

Μετά τη ξενάγηση στα βυζαντινά μνημεία της Άρτας και αφού ολοκληρώθηκε και η ξενάγηση μας στη Μονή Βλαχέρνας, γευματίσαμε στο εστιατόριο μπαχάρι, με απεριόριστη θέα στη πόλη και στο κάμπο της ‘Άρτας. Στη συνεχεία το απόγευμα προβλεπόταν ακόμα πιο συναρπαστικό καθώς μας περίμενε βαρκάδα στο Αμβρακικό. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να απολαύουμε την υπέροχη πανίδα και χλωρίδα της λιμνοθάλασσας. Στην επιστροφή απολαύσαμε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Κουρασμένοι δειπνήσαμε στην Κορωνησία στην ψαροταβέρνα γαρ-είδα. Την επόμενη μέρα το πρόγραμμα επιφύλασσε μια πρωτόγονη για πολλούς εμπειρία. Έμπειροι εκπαιδευτές της εταιρείας Trekking Hellas μας οδήγησαν με ασφάλεια στα παγωμένα νερά του Αράχθου. Περάσαμε από εντυπωσιακά περάσματα από καταρράκτες κινηματογραφικής τελειότητας και από μια φύση πέρα από κάθε φαντασία. Η βόλτα διήρκησε 4 ολόκληρες ώρες σε ένα από τα όμορφα ποτάμια της Ελλάδας βαθμού δυσκολίας Γ. Μοναδική ήταν η στιγμή όταν περνούσαμε κάτω από το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Αυτό της Πλάκας. Ευχόμαστε να επαναλάβουμε σύντομα αυτή την υπέροχη διαδρομή. Έχοντας επισκεφτεί τόσο τα παράλια όσο και τα ορεινά του Νομού Άρτας. Σειρά είχαν τα ορεινά .Επόμενος σταθμός μας το Βουργαρέλι. Η κυρία Σταυρούλα Καραβασίλη μας επιφύλασσε μια υπέροχη ζεστή βραδιά στο ξενώνα Πάνθωρον. Το βράδυ στήθηκε Ηπειρώτικο γλέντι σε ταβέρνα του χωριού με χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την επόμενη και τελευταία ημέρα στο χωριό Ροδαυγή έγινε απόσταξη τσίπουρου και γιορτή κάστανου. Θέλουμε μα ευχαριστήσουμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και να ευχηθούμε καλή συνεχεία στο έργο της Τουριστικής Προβολής του Νομού.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Προστατευόμενη περιοχή. Τρείς νομοί μοιράζονται τον Αμβρακικό κόλπο. Δεκάδες χωρία αισθάνονται την αύρα του. Χιλιάδες οικογένειες ζουν από τον πλούτο του. Χιλιάδες επισκέπτες αναζητούν τη γοητεία του. Θάλασσα ημίκλειστη, που την ποτίζουν άφθονα γλυκά νερά και φερτά υλικά. Ας είναι καλά ο Άραχθος, ο Λούρος, ο Βωβός, ο Κρικελιώτης. Στα νερά του λούζονται η Κόπραινα, το Μενίδι, το Κατάφουρκο, η Μπούκα, η Αμφιλοχία, το Λουτράκι, το Πηγαδάκι, η Βόνιτσα, η Κορωνισία. Σε απόσταση αναπνοής το Νεοχώρι, η Ανέζα, το Κομμένο, οι Συκιές, η Βίγλα, το Μιχαλίτσι, το Σπάρτο και η Στρογγυλή.

Το κάστρο, είναι κτισμένο σε χαμηλό λοφίσκο και πάνω στα θεμέλια του αρχαίου περιτειχίσματος της Αμβρακίας. Ανάγετε στα χρόνια Μιχαήλ ΄Β Κομνηνοδούκα (μέσα του 13ου). Έχει ύψος 10 περίπου μέτρα. Στο εσωτερικό του κάστρου υπήρχαν τα ανάκτορα και το διοικητικό κέντρο του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αργότερα του τούρκου διοικητή της πόλης. Από τις αρχές του 1960 λειτουργούσε μέσα σε αυτό το Ξενία της πόλης.

Το γεφύρι, αποτελεί στολίδι της πόλης και σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Φορτωμένο με θρύλους και παραδόσεις, παραμένει όρθιο και αγέρωχο, για να ενώνει το παρόν με το παρελθόν. Έχει μήκος 142μ και πλάτος 3.75μ. Η πρώτη φάση ανοικοδόμησης που ανάγετε πιθανότατα στην ακμή της αρχαίας Αμβρακίας. Πάνω στα ίδια βάθρα κτίστηκε προφανώς νεότερη γέφυρα κατά τη δεύτερη ακμή της Άρτας, όταν έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η σημερινή της μορφή αποτελεί κατασκευή της οθωμανικής περιόδου (1612) και συνδέεται με το θρύλο της θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα, για την οποία συντέθηκε το γνωστό τραγούδι<< Του γιοφυριού της Άρτας>>.

Στη Ροδιά, στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, δίπλα από τον υγροβιότοπο, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδίας, << Ρόδον το αμάραντον>> του 18ου αιώνα, κτισμένο στη θέση παλαιότερης βυζαντινής Μόνης. Φέρει αξιόλογες τοιχογραφίες Σαμαρινιωτών ζωγράφων του 19ου αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Καράλη στην Κυψέλη. Η λαογραφική συλλογή Καράλη οργανώθηκε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής. Στα πάνω από 1800 αντικείμενα αποτυπώνεται ο πολιτισμός της τοπικής κοινωνίας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.