Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Αρχική > Πρέβεζα > Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Μουσείο Ναυμαχίας Ακτίου

To μουσείο της Ναυμαχίας του Ακτίου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και ιδρύθηκε το 2002 για την προβολή της περίφημης ναυμαχίας. Περιλαμβάνει δύο αίθουσες στις οποίες θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε ζωντανή εικόνα και να δείτε σε μακέτα την εξέλιξη της ναυμαχίας του στόλου του Οκταβιανού εναντίον του Αντώνιου που το τέλος της οδήγησε στην ίδρυση της πόλης της Νίκης δηλ. της Νικόπολης, ενώ εκτίθενται επίσης ξύλινα μοντέλα των τύπων των πλοίων που πήραν μέρος στην ναυμαχία.

Ενετικός πύργος
Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και είναι κτίσμα του 1752, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας. Αργότερα προστέθηκε το «καπέλο» στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους.
     Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπους,   κτίσμα του 18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαίρετες εικόνες του τέμπλου (1793,1804), οι αγιογραφίες -επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική - και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1828).
Το ιστορικό στενό «σειτάν παζάρ»

Σεϊτάν Παζάρ,το διαβολοπάζαρο, είναι ένας στενός δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο και αναπτύσσεται προς τα δυτικά. Η ονομασία του παραπέμπει, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στις σχέσεις μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων της περιοχή. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης και κέντρο λαϊκής ψυχαγωγίας με τις ταβέρνες και τα ουζερί που προσφέρουν πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές.

Ανεβαίνοντας την οδό Δαρδανελίων δίπλα από τον Ενετικό Πύργο θα συναντήσετε την προτομή του διάσημου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, η οποία βρίσκεται μπροστά στο σπίτι που έμεινε στην διάρκεια της σύντομης διαμονής του στην πόλη, ως υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πριν αυτοκτονήσει τον Ιούλιο του 1928.

Το κάστρο του Άγιου Ανδρέα
Το κάστρο του Άγιου Ανδρέα (Ιτς Καλέ) βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Πρέβεζας δίπλα στη θάλασσα. Κτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα και ανακαινίσθηκε από τους Βενετούς στα τέλη του. Ο Αλή Πασάς ενίσχυσε το φρούριο στις αρχές του 19ου αιώνα και κατασκεύασε έναν περιμετρικό τοίχο με μια τάφρο και τρείς πύλες. Το κάστρο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και εντυπωσιάζει με τα επικλινή του τείχη και την έξοχη γεωμετρία των γωνιακών προμαχώνων. Μπροστά από το κάστρο ξεκινάει ο κεντρικός παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας με μερικά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια.

Το Δημοτικό , Δικαστικό το Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας , η θεοφάνειος αίθουσα τέχνης και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας
Το κτίριο του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και αποτελούσε το Διοικητήριο της Πόλης. Είναι ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο, διώροφο κτίσμα με το χαρακτηριστικό ρυθμό των οθωμανικών δημόσιων κτιρίων της εποχής. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας κτίστηκε το 1930-32 και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων που κατασκευάσθηκαν μετά την απελευθέρωση (1913). Λίγο παρακάτω θα συναντήσετε, το κτίριο της παλιάς λαϊκής αγοράς. Κτίστηκε το 1939 με σκοπό να στεγάσει τα μανάβικα και τα κρεοπωλεία της πόλης και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος, το Θεοφάνειο Σχολείο χτίστηκε μεταξύ 1825-1844, με κληροδότημα του Πρεβεζιάνου Αναστάσιου Θεοφάνους, επιφανούς εμπόρου που δραστηριοποιείτο στην Ρωσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο.