Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Αρχική > Ελλάδα > Ήπειρος > Πρέβεζα > ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Η Νικόπολις – πόλις της Νίκης – ιδρύθηκε το 31 π.χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο προς τιμή της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου. Η πόλη αναπτύχθηκε και ήκμασε τόσο στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 30.000 κατοίκους αλλά και αργότερα κατά τη Παλαιοχριστιανική περίοδο. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Πρέβεζας και εκτείνεται από το Ιόνιο μεχρι τον Αμβρακικό. Ο επισκέπτης της Αρχαίας Νικόπολης εντυπωσιάζεται από την μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου και το πλήθος των σωζόμενων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων.

Καθώς στην περιοχή της Νικόπολης δεν έχουν γίνει οικιστικές παρεμβάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος διατηρεί ανέπαφο το φυσικό του περιβάλλον, γεγονός που τον κάνει μοναδικό. Μεταξύ των σημαντικότερων μνημείων που μπορεί να θαυμάσει σήμερα ο επισκέπτης είναι:

Τα πλινθόκτιστα Αρχαία Τείχη κατασκευάστηκαν μεταξύ 30 και 25 π.Χ., αμέσως μετά την ίδρυση της πόλης, όπως και τα περισσότερα δημόσια κτίρια. Ο οχυρωματικός περίβολος διαθέτει περίμετρο μεγαλύτερη των 5 χλμ και σήμερα διασώνται μόνο ορισμένα τμήματά του, στη βόρεια και νότια πλευρά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του βυζαντινού τείχους.

Το αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στην θέση Προάστειο, βόρεια της τειχισμένης πόλης, είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, που κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με τα άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Κατασκευάσθηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου - αρχές 3ου αι. μ.Χ. Βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης και σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.

Το Νυμφαίο της Νικόπολης βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, κοντά στη δυτική πύλη των ρωμαϊκών τειχών, και είναι κτίσμα του 3ου αι. μ.Χ. Αποτελείται από δύο πλινθόκτιστα κτήρια τα οποία κάλυπταν μεγάλες υδατο-δεξαμενές, οι οποίες τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό. Στο εσωτερικό των κτιρίων βρίσκεται σειρά από μαρμάρινες κόγχες στις οποίες ήταν τοποθετημένα μαρμάρινα αγάλματα που είχαν σχέση με το νερό και τη φύση.

Οι Θέρμες της ρωμαϊκής Νικόπολης, κτίσμα του 1ου αιώνα π.Χ., αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτηριακά συγκροτήματα της πόλης του Αυγούστου. Βρίσκονται στη θέση Προάστειο, βόρεια της τειχισμένης αρχαίας πόλης, η οποία λειτουργούσε ως ιερό άλσος λόγω της γειτνίασης της με το ιερό του Απόλλωνα. Πρόκειται για εντυπωσιακό μνημείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από τους αθλητές, που λάμβαναν μέρος στα Νέα Άκτια, τους αγώνες προς τιμή του Απόλλωνα.

Ακόμα αξίζει να ανέβει στο λόφο της Σμυρτούλας που έχει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή και όπου Οκταβιανός Αύγουστος είχε το παρατηρητήριο του κατά την διάρκεια της ναυμαχίας. Εκεί μετά τη μάχη έφτιαξε μεγάλο ιερό του Απόλλωνα ως μνημείο για τη νίκη του.

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη του εκδρομή, επισκεπτόμενος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης.

Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2009. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, και απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την Αρχαία Νικόπολη.

Η έκθεση που θα φιλοξενήσει έχει στόχο να συνδέσει το μουσείο με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και να προβάλει την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες: στην πρώτη παρουσιάζεται η γέννηση και εξέλιξη της μεγαλόπρεπης ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής Νικόπολης, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον ιδιωτικό βίο αυτών των δύο περιόδων.

Το παλιό αρχαιολογικό μουσείο κτίστηκε τη δεκαετία του ‘60 εντός των παλαιοχριστιανικών τειχών της Νικόπολης. Περιλαμβάνει συλλογές αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών από τον χώρο της Νικόπολης, καθώς και κτερίσματα από το νεκροταφείο της ευρύτερης περιοχής της Νικόπολης.

Προορισμοί

Χιονοδρομικά Κέντρα

.....Με την υποστήριξη του.....