Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Αρχική > Ζαγοροχώρια > Ανατολικό Ζαγόρι

Ανατολικό Ζαγόρι

Το Ανατολικό Ζαγόρι, βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και έχει έκταση 320.000 στρέμματα περίπου. Διοικητικά αποτελείται από το Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου και την Κοινότητα Βοβούσας. Είναι περιοχή ιδιαιτέρου αισθητικού κάλλους με τις εναλλαγές των τοπίων και τα πολύξυλα και πυκνά δάση που φθάνουν μέχρι τις κορυφές των βουνών.

 


Η «Τσούκα Ρόσσια» και «Αυτιά Φλέγκα, η «Τσούκα Τζίνα», η «Τσούκα Αρνάσα», το «Μιτσικέλι», είναι από τα ψηλότερα βουνά. Είναι όλα προσπελάσιμα με μικρά οροπέδια στα ψηλότερα σημεία και το ύψος τους είναι από 1700 έως 2082 μέτρα.

Η  βλάστηση, οι πολλές πηγές και τα ρέματα, αποτελούν  ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής διάφορων άγριων ζώων και θηλαστικών (Αρκούδες, Ζαρκάδια, Αγριόγιδα, Αγριογούρουνα, Λαγοί, Κουνάβια, Αγριόγατες) καθώς και διάφορων πτερωτών (Φάσες, Πέρδικες, Αετοί, Γεράκια κλπ.).

Έχει διάσπαρτες μικρολίμνες στην Ανατολική πλευρά της «Τσούκα Ρόσσιας» Φλαμπουραρίου και στο οροπέδιο ΒΑ του Φλαμπουραρίου στα σύνορα με το νομό Γρεβενών στο οροπέδιο της οροσειράς «Αυτιά Φλέγκα».

Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι η μικρολίμνη με νούφαρα που βρίσκεται Βόρεια του Γρεβενιτίου δίπλα στο ρέμα Ζουρίκα μοναδική στην Περιφέρεια Ηπείρου με την σπάνια χλωρίδα..

Στην περιοχή ανήκει και τμήμα της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου που διακρίνεται για τα καθαρά νερά της, τη φυσική ομορφιά, τους πολλούς και μικρούς κολπίσκους με ενάλιο πλούτο από πέστροφες, καραβίδες και διάφορα άλλα είδη ψαριών των οποίων επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία.

 

 

 

Αξιοθέατα

Ιερά Μονή Βουτσάς: Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Δόλιανη στις όχθες του ποταμού Βάρδα, παραποτάμου του Άραχθου. Χτίστηκε από τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο (7ος μ.Χ. αιώνας) και είναι από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα μοναστήρια στο Νομό Ιωαννίνων. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Αξιόλογη επίσης είναι η Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου, χτισμένη το 1700 και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

Γέφυρα Καμπέρ-Αγά: Χτισμένη με πέτρα πάνω στον Ζαγορίτικο ποταμό (παραπόταμο του Αράχθου) αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής των μαστόρων του τόπου και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την παράδοση και τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής.

Γέφυρα Τσίπιανης: Μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τρία ακόμη μικρά ανακουφιστικά τόξα στην πρόσβασή του προς την αριστερή όχθη του ποταμού Βάρδα. Χαρακτηριστικό του το οξυκόρυφο σχήμα του μεγάλου τόξου.

Γέφυρα Γκούρας: Πέτρινο γεφύρι στον παλιό πεζόδρομο στο ρέμα Γκούρα Τριστένου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα η ύπαρξη βρύσης με το πέτρινο σιόποτο στο σώμα του γεφυριού.

Γέφυρα Κούρτιας: Βρίσκεται στον ποταμό Βάρδα, ανάμεσα από την Δόλιανη και την Ιερά Μονή Βουτσάς. Είναι πέτρινη, μονότοξη και τα βάθρα της χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου.

Στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σαράντα δύο πέτρινα γεφύρια, που γεφυρώνουν τα ποτάμια, τα ρέματα, αλλά και μαχαλάδες μέσα στους οικισμούς.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του οικισμού Δόλιανης είναι τα έξι πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν μέσα στον οικισμό

Βραχώδης σχηματισμός στην Αγ. Παρασκευή Πέτρας.Δίπλα από τον βραχώδη σχηματισμό, με την εκκλησία πάνω στο βράχο, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το συγκρότημα νερόμυλου, καταρρακτών και νεροτριβής του Τριστένου. Χωριό με πολλά νερά, πλούσια βλάστηση και αιωνόβια πλατάνια.

Βιβλιοθήκες: Αξιόλογη και πλούσια βιβλιοθήκη στο Γρεβενίτι με θρησκευτικά, λογοτεχνικά, ιστορικά κλπ. Βιβλία, κυρίως του Επισκόπου Περιστεράς Ευστάθιου Σκάρπα.

Διαμονή:  Για τη διαμονή του επισκέπτη υπάρχουν ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Δόλιανη, την Ιτέα, το Γρεβενίτι, το Μακρίνο, το Ελατοχώρι, το Τρίστενο και το Φλαμπουράρι.

Ναοί:Στο Αν. Ζαγόρι διασώζονται πολλοί Βυζαντινοί  Ναοί οι οποίοι γλύτωσαν από τη μανία των Γερμανών κατακτητών. Χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία και αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί. Τέτοιοι Ι. Ναοί είναι: Αγ. Γεωργίου Τριστένου, Αγ. Δημητρίου Γρεβενιτίου, Αγ. Νικολάου Φλαμπουραρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δόλιανης, Αγ. Τριάδας Καβαλλαρίου κ.ά.

(Αρχείο Epirus Global)

Χιονοδρομικά Κέντρα

.....Με την υποστήριξη του.....